IKC Stella Nova is een gezonde school

Wat is ons voedingsbeleid?


Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van kinderen. Daarom willen wij voor ieder kind gezond eten en drinken makkelijk maken op school. En daarvoor hebben we de hulp van de ouders en verzorgers nodig!
Dat betekent onder andere dat wij vragen:
 
  • Een gezonde pauzehap mee te geven. Lekkere pauzehappen vinden wij bijvoorbeeld groente, fruit en een volkoren boterham.
  • Gezond eten voor tijdens de lunch in de broodtrommel te doen. Geschikt vinden wij bijvoorbeeld volkorenbrood met beleg dat niet te veel verzadigd vet of zout bevat, zoals 30+ kaas, zuivelspread en notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd suiker en zout.
  • Drinken met weinig suikers, water of halfvolle melk mee te geven. Pakjes en flesjes frisdranken en vruchtensappen bevatten namelijk erg veel suik

Het beleid geldt natuurlijk niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor de leerkrachten. Bekijk hier ons voedingsbeleid.

Feestbeleid

Op IKC Stella Nova hebben we een feestbeleid. Dit beleid houdt in dat kinderen niet trakteren, maar wel uitgebreid hun verjaardag vieren. Want wie jarig is, viert feest!


Trakteren is de afgelopen jaren op veel scholen en de diverse media een onderwerp geweest. Scholen willen graag gezonde traktaties, terwijl leerlingen graag snoep of chips uitdelen. Daarnaast worden traktaties steeds groter en uitgebreider, dit kost een hoop tijd en geld van ouders. Niet alle ouders hebben dit geld en die tijd over. Dan kan trakteren voor spanning zorgen. Wij denken dat stoppen met trakteren veel voordelen heeft, voor u als ouder, voor ons als school en ook voor de kinderen:

· Financiële verschillen tussen ouders zijn minder zichtbaar.
· Ouders hoeven geen (financiële) stress meer te hebben om een traktatie te regelen.
· School hoeft niet meer aan te sturen op gezonde traktaties.
· Kinderen met voedselallergieën of dieetwensen vanwege geloofsovertuiging hoeven geen traktaties meer af te slaan.
· Wij zijn een gezonde school, niet trakteren is gezonder. Daarnaast hoort het verminderen van afval door verpakkingsmateriaal ook bij een gezonde school.

Het kind dat jarig is, viert dus wel feest. In de kring wordt het kind toegezongen en er wordt een speciale activiteit gedaan. Het jarige kind mag een activiteit kiezen, om met de basisgroep uit te voeren. Denk hierbij aan extra buiten spelen, een quiz doen, tekenen of een polonaise door het gebouw. Foto's van de activiteiten van de jarige zullen via Parro gedeeld worden.

Naast het feest in de kring wordt er uit naam van het jarige kind 1 euro gedoneerd aan een goed doel. Hierbij kan het jarige kind kiezen uit drie goede doelen, die zijn geselecteerd door de leerlingenraad:

- Kika
- De voedselbank
- Het Vergeten Kind 
- Rode Kruis 
- WNF